zestaw noży kuchennych

Nóż należy do nieodłącznych elementów, które muszą się znaleźć w każdej kuchni. Bez niego nie przygotujemy wielu posiłków. W każdej kuchennej szufladzie można znaleźć nawet do kilkunastu wyrobów tego typu. Mają one różną wielkość, odmienne ostrza i służą do różnych przedsięwzięć kulinarnych. Brak wiedzy na temat ich konkretnego zastosowania przysporzy z pewnością kłopotów podczas przygotowywania rozmaitych dań.

Noże, których nie może zabraknąć w kuchni

Zestaw noży kuchennych powinien składać z całego kompletu tych narzędzi. Podstawą będzie nóż do wędlin. Posiada on długie i wąskie ostrze. Dzięki takiej budowie pokroi mięso na równe plastry. Jego odpowiednik do trybowania ma za zadanie oddzielić mięso od kości. Jest długi i posiada zwężające się ostrze. Będzie niezbędny przy porcjowaniu kurczaka i innych produktów mięsnych. Ciekawą konstrukcję posiada nóż do sera. Jego ostrze też się zwęża, z tym że na końcu posiada rozwidlenie. Narzędziem do filetowania ryb jest nóż o cienkiej głowni z lekko wywiniętym czubkiem. Dzięki takiej budowie łatwiej jest oddzielić mięso od ości. Do zestawu noży kuchennych zalicza się też narzędzie do krojenia pizzy. Wyróżnia się ono okrągłym ostrzem, dzięki któremu łatwiej jest podzielić ten wypiek.

Noże do mięs i nie tylko

Jaki jeszcze zestaw noży kuchennych okaże się pomocny przy powstawaniu różnych dań? Nie każdy wie, że istnieje coś takiego, jak nóż do ziół. Jest on zbudowany z dwóch rękojeści i półokrągłego ostrza. Natomiast drylownica jest przeznaczona do wykrawania nasiennych gniazd. Dzięki temu, że posiada okrągły czubek i ząbkowany kształt, świetnie się nadaje do tego typu działań. W zestawie noży kuchennych nie może zabraknąć popularnego tasaka. Posiada on długie ostrze o stałej szerokości. Służy on przede wszystkim do dzielenia dużych kawałów mięsa i ich krojenia. Przy omawianiu tego typu produktów należy wspomnieć o nożu kuchennym. Jest to podstawowe narzędzie przeznaczone do krojenia warzyw, owoców, mięs i innych produktów kulinarnych. Ten opis nie wyczerpuje wszystkich rodzajów noży, gdyż jest ich bardzo wiele. Warto jednak posiadać ich odpowiednią ilość na każdą okazję

Ostry nóż to komfort działania

Bez względu na to, jaki zastaw noży kuchennych posiadamy, powinniśmy zadbać o ich perfekcyjnie ostrą powierzchnię tnącą. Tylko w takim stanie będą użyteczne w przedsięwzięciach kulinarnych. Ostry nóż powinieneś działać bez zarzutu. Nasza ręka ma jedynie służyć do prowadzenia go w odpowiednim kierunku. Czym najlepiej ostrzyć powierzchnię tnącą noża? Może do tego celu posłużyć zwykły kamienny parapet, choć najlepiej do nadaje się ostrzałka.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here