Jak wybrać deskę do krojenia

Deska do krojenia to nie tylko artykuł funkcjonalny i praktycznie niezbędny w każdej, aktywnie wykorzystywanej kuchni, ale i – nierzadko – atrakcyjny dla oka gadżet. Jakby tego było mało deski kuchenne to także akcesoria mające niebagatelny wpływ na jakość przygotowywanych w kuchni potraw. Nie, nie jest to przesadą, bo to od deski do krojenia – w dużej mierze – zależy to, czy serwowane gościom filety drobiowe nie będą trącić zapachem przygotowywanej dwa dni temu ryby, a pokrojone na takiej tacy ciasto – nie zabarwi się na zielono od siekanego wcześniej na desce koperku.

Każdy, profesjonalny kucharz posiada w swojej prywatnej kolekcji akcesoriów do siekania, drobienia, filetowania i preparowania różnych składników cały komplet desek kuchennych. Dobrze jest iść za przykładem zaprawionych w bojach mistrzów i – na prywatne potrzeby – zebrać w kuchni spory zestaw tych jakże przydatnych akcesoriów.

Wśród niezbędnego minimum znaleźć powinna się drewniana deska do krojenia pieczywa i przygotowania ciast. Szlachetne drewno nie tylko pięknie wygląda (a przy okazji przywodzi na myśl sielankowe, wiejskie klimaty rodem z letniej, wakacyjnej kuchni), ale nie tępi noży i sprawdza się w praktycznym użyciu przez naprawdę długie lata. Z drugiej strony, drewno niezbyt dobrze poddaje się zabiegom czyszczącym (nie lubi zwłaszcza ostrych detergentów i zmywarek do naczyń), a poza tym bardzo mocno przejmuje zapachy i odbarwia się. Dlatego, drewniane deski kuchenne dobrze jest stosować do siekania i krojenia mało barwiących i niezbyt aromatycznych składników i potraw – w innym wypadku, przy każdorazowej próbie posiekania na takiej tacy zieleniny czy mięsa –  będziemy musieli akcesorium czyścić i dokładnie dezynfekować. Często bez spodziewanego efektu.

Jeśli lubimy drewno i na samą myśl o zakupie plastikowych, pozbawionych „duszy” akcesoriów kuchennych dostajemy gęsiej skórki – postawmy na bambusowe deski do krojenia, czyli deski kuchenne wytwarzane z bardzo twardych pędów bambusa, nieodporne na zabarwienia i nieczułe na mocne, intensywne aromaty. Takie właśnie deski – ekonomiczne w zakupie i bezpieczne dla noży – są trwałe, łatwe w konserwacji i niezwykle praktyczne. Można na nich siekać zieleninę, kroić chleb i preparować rybę. Dodatkowo, przez wzgląd na nieocenione walory estetyczne, można traktować je jako ciekawe gadżety – idealnie dopełniające wnętrze kuchni urządzonej w oparciu o naturalne materiały i sielankowe konwencje.

W przypadku nowoczesnych wnętrz, dobrym rozwiązaniem będą designerskie, plastikowe deski kuchenne, które także są wielofunkcyjne, dość ekonomiczne i niewymagające w konserwacji. Niestety, plastikowa deska do krojenia – w spotkaniu ze stalowym ostrzem – może tępić noże. Dlatego, jeśli stawiamy na modne, nowoczesne dodatki i jeśli z kuchni planujemy korzystać naprawdę często – obok praktycznych, tanich, plastikowych desek dobrze jest zainwestować w bezpieczne dla ostrzy, higieniczne i (dzięki zastosowaniu zaawansowanych technik produkcyjnych) zadziwiająco wytrzymałe szklane deski do krojenia, a więc gadżety nie tylko funkcjonalne, ale bardzo szlachetne i świetnie wpisujące się w modę na minimalistyczne, modernistyczne dodatki do domu.

[Głosów:1    Średnia:5/5]
PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPodkładka na stół, czyli czar PRL
Następny artykułCzy melamina jest groźna dla zdrowia?
Redakcja Urzadzajmy.pl
Pasjonatka interior designu, czyli urządzania wnętrz. Zaczynała we wczesnych latach 2000 i do dnia dzisiejszego rozpoczynając kolejny projekt cieszy się jak małe dziecko :)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here